makelaardij de vreede

Wat zijn de voor- en nadelen van een rieten dak?

Geplaatst op

Een rieten dak heeft een Oudhollands design wat heel goed past bij een moderne woning. Natuurlijk is de vervanging van een oud rietdak door een rietdekker bij een oude boerderij of woning ook een schitterend idee. Veel mensen vinden een rieten dak echt horen bij de Nederlandse cultuur. Geen rietstengel op hun hoofd denkt aan het vervangen van een rietdak door een dakpannen dak. In deze blog nemen we een aantal voorbeelden met je door waarmee je voor jezelf een keuze kunt maken: wel of geen rieten dak.

Voordelen van een rietdak

Een rieten dak heeft verschillende voordelen:

  • Het is duurzaam omdat het een hernieuwbaar materiaal is
  • Riet is een holle stengel, daarmee is het een bijzonder goede isolator
  • Het materiaal reflecteert warmte, en dat scheelt een boel energie als het om de airco in de zomer en verwarming in de winter gaat
  • Een oud rietdak kan als brandstof gebruik worden

Flink wat praktische voordelen zijn verbonden met het rieten dak. Daarnaast ziet het er geweldig uit op een boerderij. Het leven op het platteland krijgt zo de sfeer die je verwacht.

Nadelen van een rietdak

Zoals elk fenomeen nooit alleen maar positief is, heeft een rieten dak ook een aantal nadelen ten opzichte van een dakpannen dak.

  • Riet vat sneller vlam (meer risico op brand)
  • Een rieten dak gaat minder lang mee dan een pannen dak
  • Een rieten dak is twee keer zo duur als een dak met dakpannen
  • Je moet het behandelen met algen dodende stoffen
  • Je moet het impregneren met brandwerende stoffen (vat het minder snel vlam)

Wanneer je niet per se op de kosten hoeft te besparen, dan is een rieten dak erg mooi en zorgt voor een unieke sfeer.

Iets dat hoort bij Nederland

Riet wordt zeker al vanaf het jaar 75 als bouwmateriaal in Nederland gebruikt. En natuurlijk is dat vanwege de vele voordelen die het materiaal heeft, geen wonderlijk gegeven. Door de waterafstotende, isolerende en duurzame eigenschappen waren de vroeger bewoners van ons land fan van dit materiaal. Veel boerderijen zijn in de geschiedenis uitgerust met een schitterend rieten dak. Daarom mogen we deze vorm van dakbedekking met recht Oudhollands noemen.

Conclusie

Het laten leggen van een rieten dak is niet de goedkoopste oplossing, maar het is wel een van de mooiste, zeker in de setting van een plattelandsdorp of een vrijstaande woning met grond erom. Een rieten dak is een investering in de sfeer van je woning en de omgeving waarin je huis staat.

Meer lezen?

Ontdek waarop je moet letten bij het kopen van je nieuwe woning. We vertellen je de 5 manieren om gratis juridisch advies te krijgen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden