makelaardij de vreede

5 manieren om gratis juridisch advies te krijgen

Geplaatst op

Na het inschakelen van een advocaat betaal je vaak al snel meer dan 100 euro per uur. Vooral in gespecialiseerde vakgebieden loopt het uurtarief snel op. Toch zijn er verschillende manieren om gratis juridisch advies te krijgen.

Workshops of clinics

Vooral in grotere steden zijn er vaak meerdere plekken waar bepaalde juridische workshops of clinics worden gegeven. Kijk bijvoorbeeld eens naar het programma van de bibliotheek of universiteit bij jou in de buurt. Hier lopen vaak gespecialiseerde juristen rond die je kunnen helpen bij jouw vraagstuk.

Inloop spreekuren

Verschillende advocatenkantoren houden een gratis inloop spreekuur. Hier kun je kort je eigen juridische zaak uit te doeken doen. Een medewerkers of advocaat kan al vrij snel aangeven in hoeverre je situatie via juridische wegen op te lossen is.

Pro bono zaken

Sommige advocaten verrichten gratis werkzaamheden, onder de noemer ‘pro bono’. Dit doen ze voor het maatschappelijk nut. Lang niet alle zaken komen in aanmerking om pro bono te worden behandeld, maar als het om een maatschappelijk issue gaat is de kans groter dat je zaak gratis wordt aangenomen. In sommige gevallen maak je ook kans als je simpelweg een advocaat niet kunt betalen.

Gebruik online middelen

Het internet staat tegenwoordig vol met juridische informatie. Zowel vanuit de overheid als advocatenkantoren wordt er veel informatie gedeeld. Het is dan ook goede bron voor informatie. Een andere manier om je te verdiepen in het recht is het volgen van online cursus over het recht.

Het Justitiehuis

In elk gerechtelijk arrondisement kun je terecht bij één of meerdere justitiehuizen. In vrijwel elke middelgrote stad zijn ze te vinden. Je kunt hier advies krijgen over vragen, geschillen en conflicten en ze kunnen je eventueel doorverwijzen naar een advocaat of mediator.

Bij complexe juridische situaties is het altijd raadzaam om toch een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Via Omnirecht vind je een advocaat bij jou in de buurt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden