makelaardij de vreede

Wat is voegwerken en hoe werkt het?

Geplaatst op

Bakstenen en mortel vormen een zeer stevige fundering voor elk gebouw, maar soms zijn bijstortingen nodig om te voorkomen dat de kwaliteit van een constructie wordt aangetast door weersinvloeden en algemene schade. Het aanbrengen van mortel op bakstenen tijdens het bouwen, met de bedoeling om de stenen bij elkaar te houden en te voorkomen dat de elementen in een woning binnendringen en waterschade veroorzaken, staat bekend als voegwerken. Het is van essentieel belang dat dit werk professioneel wordt uitgevoerd, en alleen wanneer dat nodig is – een ondermaatse uitvoering kan meer kwaad dan goed doen voor de kwaliteit van een muur. In dit blog vertellen we je over hoe voegwerken precies werkt.

Wanneer is voegwerk nodig?

Het is eenvoudig om te beoordelen of een muur opnieuw moet worden gevoegd. Simpel gezegd, kijk eens naar het metselwerk – als er zichtbare ruimtes zijn waar zich ooit de mortel bevond, moet je beginnen na te denken over het voegen van de muur. Dit wordt steeds belangrijker als de resterende mortel zacht wordt en met minimale inspanning kan worden weggeschraapt. Als je deze waarschuwingsborden niet opnieuw richt wanneer je ze ziet, loopt je muur in het beste geval het risico van verdere erosie door de regen, en in het slechtste geval een mogelijke achteruitgang van de kwaliteit van je muur. Men moet ook niet vergeten dat de kwaliteit van mortel een factor is die in aanmerking wordt genomen als onderdeel van de Britse bouwvoorschriften, en je kan aansprakelijk worden gesteld als er een ongeluk gebeurt als er een fout in je woning is opgetreden door het niet aanwijzen van de normen. Iedereen die in een huis woont dat ouder is dan 60 jaar moet bijzonder waakzaam zijn over de mogelijke noodzaak van herbestemming.

Hoe werkt voegwerken?

Er zijn geen wettelijke beperkingen die het mogelijk maken om een muur te hertekenen, maar zoals vaak het geval is met alles wat zo belangrijk is als bouwwerkzaamheden, is het altijd raadzaam om de hulp in te roepen van een professionele vakman als je zich niet helemaal op je gemak voelt. Herplaatsing kan echter een lang proces zijn, en in het verlengde daarvan een duur proces als je een beroep doet op externe ondersteuning. Als je in staat bent om het werk zelf uit te voeren, zal deze gids je door het proces heen leiden. Eén ding is echter zeer belangrijk om op te merken – herprofilering mag nooit worden aangepakt tijdens de winter, omdat wind en regen de pas aangebrachte mortel zullen beschadigen. Ten eerste moet je een aantal herprofileringstools verzamelen. Zorg ervoor dat je toegang heeft tot het volgende voordat je met je werk begint:

  • Water om op de muur te spuiten
  • Een hamer en smalle beitel of schroevendraaier, voor het verwijderen van oude punten.
  • Borstels – zowel zachte als bedrade – om de ruimte tussen de stenen schoon te maken.
  • Lime Mortel, die vooraf gemengd kan worden gekocht (of, als je de tijd en de neiging hebt, kunt je je eigen mortel mengen).
  • Een Mortelplaat en Troffel, voor het aanbrengen van de mortel tussen de stenen.

Wanneer je klaar bent om te beginnen, besproei de muur dan licht met water (en dan bedoelen we wel spray – draai de tuinslang niet aan het oppervlak) totdat hij vochtig is. Dit is ontworpen om te voorkomen dat de mortel na het aanbrengen te snel droogt, omdat dit leidt tot inflexibiliteit en mogelijke scheuren. Zodra de muur voldoende vochtig is, neemt je je hamer en beitel/schroevendraaier en verwijdert je de oude mortel die niet meer geschikt is voor het doel. Let in het bijzonder op de mortel rondom ramen en deuren, omdat dit het openen en sluiten van ramen en deuren kan bemoeilijken. Zodra je tevreden bent dat er geen onnodige mortel meer in de buurt is, gebruikt je je zachte borstel om het onvermijdelijke stof op te ruimen dat zich in alle ruimten tussen het metselwerk zal hebben verzameld. je heeft een schone en droge ruimte nodig om de volgende stap in het werk te kunnen zetten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden