makelaardij de vreede

Wanneer moet je je matras vervangen?

Geplaatst op

Lig je al een tijdje niet lekker op je matras? Dan kan het zijn dat je aan een nieuw matras toe bent. In dit blog geven we je tips wanneer je je matras moet vervangen.

De matras is ouder dan zeven jaar

Veel factoren beïnvloeden de levensduur van een matras. Sommige matrastypes, zoals traagschuim matrassen en luchtbedden, zijn duurzamer dan andere en minder gevoelig voor slijtage. Ook de slaapgewoonten zijn een overweging, want een matras dat nacht na nacht wordt gebruikt, zal sneller aan vervanging toe zijn dan een matras dat minder vaak wordt gebruikt. De algemene vuistregel is echter dat je je matras om de zeven jaar moet vervangen – ongeacht hoe lang het bed onder de garantie valt.

Je wordt wakker met pijn

Sommige matrassen bieden een betere algemene ondersteuning dan andere, ongeacht hun leeftijd. Als je wakker wordt van pijn of drukpunten begint te ontwikkelen die je voorheen niet storen, dan moet je overwegen je huidige matras te vervangen – ook al is het vrij nieuw.

Het matras heeft een aanzienlijke doorbuiging of diepe inkepingen

Alle matrassen hebben de neiging om na voldoende gebruik door te zakken in het slaapoppervlak. Ook kunnen er inkepingen ontstaan op plaatsen waar de slapers een hogere concentratie aan gewicht hebben. Overmatige verzakkingen en diepe inkepingen ondermijnen de ondersteuning van de matras en kunnen voor de slapers ongemak veroorzaken.

Je lichaam is veranderd sinds je het matras hebt gekocht

Overmatige gewichtstoename of -afname kan het gevoel van je matras veranderen, omdat factoren als gewenste stevigheid en ondersteuning vaak afhangen van het lichaamsgewicht. Medische diagnoses zijn een ander punt om te overwegen, vooral voor slaapstoornissen die bepaalde personen onevenrediger treffen. Slaapapneu heeft bijvoorbeeld vooral gevolgen voor rugliggers (omdat ze meer vatbaar zijn voor snurken); een matras voor rugliggers is mogelijk niet meer geschikt als bij de eigenaar slaapapneu is vastgesteld.

Je wil simpelweg een beter matras

Of je de matras die je sinds de middelbare school heeft gebruikt of een duurder bed wilt vervangen, lijkt geschikter dan je huidige model – soms is het goed om je matras te upgraden, ook al is het niet nodig. Het is niet verrassend dat ongeveer tweederde van de matrasbezitters een hogere tevredenheid meldt na vervanging van hun oude matras door een duurder model.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden