makelaardij de vreede

Waarom je woning taxeren?

Geplaatst op

Bij de taxatie van een woning wordt de waarde bepaald. Maar waarom is dit nodig, de verkoper en koper onderhandelen toch over de prijs van het huis? We vertellen je waarom een taxatie meestal onderdeel is van een woningverkoop.

Verschillen prijs en taxatiewaarde

De hypotheek

Voor het overgrote merendeel van de kopers geldt dat ze een hypotheek moeten afsluiten om de woning te kunnen betalen. Ondanks dat de verkoper het huis voor een bepaalde prijs kwijt wil, vraagt de kredietverlener om een onafhankelijk rapport met een inschatting van de waarde van de woning. Een onafhankelijke partij, in de vorm van een taxateur, beoordeelt daarom de waarde van het huis. Alleen nieuwbouwwoningen, die direct na oplevering worden verkocht, vormen een uitzondering op deze regel.

Scheiding

Het aantal scheidingen neemt in Nederland elk jaar toe. Wat doe je met het huis als je uit elkaar gaat? Als de woning op meerdere namen geregistreerd staat, zal het huis ook opnieuw getaxeerd moeten worden om vervolgens te kunnen bepalen wie recht heeft op welk deel. Ook als één persoon de hypotheek overneemt is een nieuwe waardebepaling nodig.

Verschillen prijs en taxatiewaarde

Het is mogelijk dat de taxateur na een grondige inspectie van de woning tot een andere waarde komt dan de verkoopprijs. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Als de woning beter wordt getaxeerd is het een voordeel voor de koper. Als de waarde echter lager wordt ingeschat kan het vervelende effecten hebben voor de koper. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook gekoppeld aan de taxatiewaarde. Zo kan de potentiële koper, bijvoorbeeld door alle bijkomende kosten en weinig eigen vermogen, uiteindelijk toch moeten afzien van de aankoop.

 

Wil je een woning door een onafhankelijke partij laten taxeren of zoek je een deskundige makelaar? Veel partijen bieden meerdere diensten aan. Zo is Hypodomus makelaar in Eindhoven en tegelijkertijd bestaat de mogelijkheid om de huis te laten taxeren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden