makelaardij de vreede

Vier tips om je eigen droomtuin te maken

Geplaatst op

Tijdens de huizenjacht ben je helemaal verliefd geworden op een woning. De tuin kan echter nog wel wat werkzaamheden gebruiken om aan jouw wensen te voldoen. Dit is een veelvoorkomende situatie en gelukkig zijn er een aantal manieren om naast het huis ook je tuin helemaal je eigen, perfecte plekje te maken. We hebben een aantal tuintips voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten voordat je begint met alles omploegen of bestraten.

Let goed op het licht en de schaduw

Als het gaat om de begroeiing in je tuin is het belangrijk om simpelweg te kijken naar het licht in je tuin. Kijk bijvoorbeeld naar waar de zon de tuin voor het eerste bereikt en hoe lang. Noteer ook waar er vooral veel schaduw valt en waar de regen vooral terechtkomt. Het is mogelijk dat door bijvoorbeeld het huis of de begroeiing van de buren een deel van jouw tuin amper zon krijgt. Het zou zonde zijn om daar prachtige planten en bloemen te zetten die veel zon nodig hebben.

Hou rekening met de buren

Er wordt wel eens gezegd ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. In het geval van een aangrenzende voor- of achtertuin is dit zeker het geval. Ten eerste kun je bij de buren kijken naar de bloemen en planten die het in hun tuin goed doen. Zo kun je inspiratie opdoen voor je eigen tuin en informatie inwinnen over de situatie van bijvoorbeeld de grond. Of ze weten precies waar je die goedkope tuinhuisjes kunt kopen die bij iedereen in de buurt staan.

Daarnaast hebben jouw plannen wellicht invloed op de tuin en omgeving van de buren. Als jij heel graag bepaalde bomen of een erfafscheiding van beton en hout wilt, is het goed om dit te overleggen met de buren. Zeker als de boom precies het terras van de buren in de schaduw zet.

Teken je ideale tuin eerst uit

Een perfecte tuin bestaat vaak niet alleen maar uit bloemen in verschillende kleuren die het hele jaar in bloei staan. Er moet wellicht een tuinhuis komen voor opslag van allerlei spullen, een grasveldje waar de kinderen op kunnen spelen en een deel waar je heerlijk kunt zitten, al dan niet met buitenkeuken. Om het overzicht niet te verliezen is het verstandig om meerdere versies van je ideale tuin uit te tekenen. Op die manier kun je spelen met de afmetingen en zie je het een stuk beter voor je. Ook helpt dit om de werkzaamheden die er moeten gebeuren logisch in te plannen. Dit voorkomt op de lange termijn een hoop gedoe en kosten.

Wees niet bang een professional in te schakelen

Hoewel je heel goed voor ogen kunt hebben wat je allemaal in je tuin wilt hebben is het niet onverstandig om een professional te raadplegen. Een expert kan advies geven over de geschiktheid van bepaalde planten in je tuin, vanwege de grond en de andere planten eromheen. Daarnaast kan hij helpen met het juist aanleggen van de planten, het gras en zelfs de bestrating. Dit kost wellicht een hoop, maar vakmanschap draagt zonder meer bij aan de uitstraling én waarde van je tuin.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden