makelaardij de vreede

Uitleg over de opslag van gevaarlijke stoffen

Geplaatst op

Wil je meer weten over de opslag van gevaarlijke stoffen? Lees dan zeker deze blog even door. Aangezien in veel bedrijven gevaarlijke stoffen aanwezig zijn is het goed om als werkgever, maar ook werknemer, op de hoogte te zijn van de eisen op het gebied van opslag van gevaarlijke stoffen.

Waarom is de opslag van gevaarlijke stoffen belangrijk?

Stel: er is een opslagplaats met gevaarlijke stoffen. De opslagplaat ligt vol met goed afgesloten verpakkingen met gevaarlijke stoffen, maar één verpakking lekt. Dit kan tot een keten van zeer vervelende gebeurtenissen leiden, denk aan brand- en explosiegevaar. Het is daarom belangrijk om gevaarlijke stoffen goed op te slaan, bijvoorbeeld door stoffen met verschillende gevaarcategorieën apart op te slaan.

PGS15

Om bovenstaande situaties te vermijden, zijn er eisen gesteld aan de opslagvoorziening voor (verpakte) gevaarlijke stoffen. Deze eisen heten de PGS 15, de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15. Bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan, moeten hieraan voldoen, onder andere door PGS 15 opslagkluizen te hebben. De eisen in de PGS 15-voorschriften zijn bindend.

De PSG 15 eisen zijn verdeeld in twee categorieën: opslagen tot 10 ton en opslagen vanaf 10 ton.

Tot 10 ton

Opslagvoorzieningen die tot 10 ton aan gevaarlijke stoffen opslaan, moeten een brand-detectiesysteem met doormelding hebben.

Vanaf 10 ton

Voor opslagvoorzieningen vanaf 10 ton gelden meer eisen. Zo worden er eisen gesteld aan het soort verpakkingsmateriaal. Ook zijn er, naarmate de brandbaarheid van de opgeslagen stoffen toeneemt, een zwaarder beschermingsniveau nodig.

Verder zijn er nog enkele uitzonderingen voor lage aantallen. Dit is afhankelijk van de soort stof en de gevaaraspecten die daarbij komen kijken.

Meer informatie over de PSG 15 vind je op de website Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden