makelaardij de vreede

Hoe moet ik sierbestrating aanleggen?

Geplaatst op

Net een nieuw huis gekocht en wil je aan de slag met sierbestrating voor in je tuin? In dit blog geven we je tips hoe je sierbestrating eenvoudig zelf kunt leggen.

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Het aanleggen van een tuin, oprit of terras kan je zelf eenvoudig aanleggen. Een goede voorbereiding is een vereiste voor een geweldig eindresultaat. Maak van tevoren een duidelijk schets van hetgeen dat je wil aanleggen en zorg ervoor dat je het overzichtelijk hebt hoe je tuin of terras er uit moet komen te zien. Belangrijk is om hierbij de afmetingen van de bestrating in kaart te krijgen, zodat je weet hoeveel tegels je moet bestellen.

Stap 2: Contouren en afschot

Begin met het plaatsen van paaltjes, latjes of draadpennen om het gebied te markeren waar je mee aan de slag gaat. Plaats de paaltjes aan de buitenkant van het oppervlakte en geef hierop de hoogte aan waarop de stenen gelegd moeten worden. De steenhoogte ligt meestal rond de 2 centimeter on der de dorpel. Een handig middel om de hoogte vast te stellen is het gebruiken van een bouwlaser. Houdt ook rekening met afwatering; hou ongeveer 1 centimeter per meter aan. Hiermee voorkom je dat je bestrating blank gaat staan bij regen.

Stap 3: Zandbed en opsluitbanden

Zodra het deel is uitgezet kan er gestart worden met het maken van het zandbed. Deze moet minimaal 20 centimeter dik zijn (hangt af van de mate van belasting). Leg eerst een laag steenpuin aan van zo’n 20 centimeter. Hierbovenop leg je een worteldoek tegen onkruid. Hier bovenop kun je het zand aanleggen. Belangrijk is om het zandbed licht aan te stampen, bijvoorbeeld met een trilplaat. Plaats eerst de opsluitranden met behulp van betonbanden, palissade elementen of een kopse of liggende rollaag. Opsluitbanden worden vaak 1 cm lager dan de bestrating zelf geplaatst.

Stap 4: Het leggen van de bestrating

Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen kan de bestrating gelegd worden. Dit kan op 2 verschillende manieren. De eerste manier is de stenen in verband tegen elkaar aanleggen. Een andere manier is om de stenen stuk voor stuk op de goede hoogte te leggen. Let erop dat je bij het leggen vanaf het hoogste gedeelte naar het laagste gedeelte toe werkt. Hiermee voorkom je beschadigingen aan het zandbed. Begin met het leggen van hele stenen en vul vervolgens de gaten op. Vergeet niet hierbij om je veiligheidsbril en werkhandschoenen te gebruiken. Hanteer een minimale voeg van twee millimeter bij het leggen van de bestrating; hiermee voorkom je beschadigingen aan je bestrating.

Stap 9: Het afronden van het bestraten

Zodra de bestrating ligt vul je de voegen op met voegzand. Strooi deze royaal over de bestrating en veeg het zand met een bezem tussen de voegen. Veeg de bestrating vervolgens goed schoon en tril dan pas de bestrating af met een trilplaat. Tril van de rand van de bestrating naar het midden. Om vervuiling of beschadiging van jouw bestrating te voorkomen dient de trilplaat schoon te zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden