makelaardij de vreede

Hoe bepaal je de juiste zithoogte voor je meubels in huis?

Geplaatst op

Stoelen vallen onder de belangrijkste meubels in je woning. We gebruiken ze tijdens het avondeten, tv kijken, lezen, spelletjesavonden en nog meer. Met andere woorden; we zitten vrij vaak. Daarom is het belangrijk om een goede stoel te hebben. Hoewel we vaak letten op zaken als vorm, kleur en stijl, vergeten we de zithoogte mee te nemen in onze overwegingen. En dat terwijl het toch een grote invloed heeft op het comfort en zeker op de lange termijn tot problemen kan leiden als het niet juist is. Daarom hebben we in deze blog op een rijtje gezet waar je wat betreft de zithoogte op moet letten bij de aankoop van diverse zitmeubelen. De meeste meubelzaken, zoals Homestore24.nl geven tegenwoordig ook duidlelijk de zithoogte aan.

Lounge stoelen en banken

Een bank en lounge stoel moeten voornamelijk comfortabel zitten. Daardoor is de ideale zithoogte vooral subjectief. De meeste stoelen en banken zijn echter rond de 45 centimeter hoog, als je rekening houd met een inzakkend kussen. Daarnaast variëren ze gemiddeld tussen de 40 en 50 centimeter. Wat betreft de juiste zithouding moet je kijken of je benen in een hoek van 90 graden staan als je met beide voeten plat op de grond staat. Het tweede waar je op moet letten is hoe makkelijk is het om op te staan? Als het relatief lastig is kun je beter voor een hogere zithoogte gaan.

Eetkamerstoelen

De ideale (zit)hoogte van eetkamerstoelen is zowel afhankelijk van de optimale zithouding (zoals hierboven besproken) en de hoogte van de eettafel. Idealiter heb je tussen de 25 en 30 centimeter over tussen het zitvlak van de stoel en de onderkant van het tafelblad. Op die manier kun je gemakkelijk en comfortabel aan de tafel zitten.

Barkrukken

In cafés zie je ze al jaren, maar ook in woningen komen barkrukken steeds vaker voor als meubelstuk. Je ziet ze voornamelijk staan in huizen met een keuken die zo ingericht is dat je aan het aanrecht kunt zitten. Om comfortabel te zitten houden we ongeveer dezelfde regel aan als bij eetkamerstoelen, al zijn de barkrukken zelf natuurlijk een stuk hoger. Het voordeel bij een barkruk dat is je verder geen rekening hoeft te houden met zaken als ergonomie, omdat de krukken toch al geen rugsteun hebben en je niet met je benen op de grond komt als je er goed op zit. De ideale hoogte is dus puur gebaseerd op de hoogte van het keukenblad waar je aan wilt gaan zitten. Als je die hoogte van de onderkant neemt, minus 25 tot 30 centimeter zit je over het algemeen goed.Het nadeel van deze meubilairkeuzes is het feit dat comfort subjectief is en als je samenwoont kan het zijn dat ieder een andere definitie heeft van de ‘ideale’ stoel of bank. Het is goed om hier samen over na te denken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de makelaardij? Lees dan onze blogs voor de nodige tips.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijdevreede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden