makelaardij de vreede

De rol van een ondervloer

Geplaatst op

Bij het leggen van een nieuwe vloer wordt vaak geadviseerd een goede ondervloer te leggen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, maar het is niet altijd nodig. Elke ondervloer heeft op een andere manier invloed op de demping, geluidsreductie en egaliserend vermogen.

De ondervloer

De ondervloer komt tussen de ondergrond en de vloer, bijvoorbeeld parket of laminaat, te liggen. De term ondervloer is heel breed en bestaat dan ook uit verschillende materialen. Dit is afhankelijk van het hoofddoel van de ondervloer. Zo bestaan er bijvoorbeeld ondervloeren die over vloerverwarming worden gelegd, deze moeten wel voldoende warmte doorlaten. In het algemeen wordt een ondervloer gebruikt om:

  • Een vloer te verzachten: de ondervloer is vaak van zacht materiaal, wat zorgt voor een lichte vering in de vloer. Ook voelt de vloer zachter aan, zeker als je met blote voeten loopt.
  • Een bindende tussenlaag: In Nederland zijn de meeste ondervloeren van beton. Bij het leggen van tegels of hout zouden er twee harde materialen op elkaar worden gelegd, wat een hele stugge vloer oplevert. De ondervloer zorgt in deze gevallen voor demping en comfort.
  • Geluidsreductie: in veel appartementen is het verplicht om een ondervloer met bepaalde geluid reducerende waarden te hebben. Op deze manier worden de onderburen niet dol van elke voetstap of verschuiving van een stoel. Maar ook in gewone ruitjeshuizen zorgt een ondervloer voor minder holle klanken.

Geen ondervloer nodig

Tegenwoordig is een ondervloer niet altijd meer nodig. Bij nieuwbouwwoningen bestaat de basisvloer steeds vaker uit een soepele bovenlaag, waardoor een extra laag niet meer nodig is. Sommige vloeren, zoals laminaat, kunnen ook prima gelegd worden op een ondervloer van vinyl.

Twijfel je over het soort ondervloer dat nodig is voor jouw woning? Laat je adviseren door een echte expert in vloeren. In de regio Almere kun je terecht bij Laminaat Plaza.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden